Dit jaar deden op 10 februari maar liefst 271.300 mensen mee aan de zeventiende Warmetruiendag. Er zijn vele duurzame acties georganiseerd en we zagen weer een divers aantal deelnemers: van bedrijven en grote organisaties tot aan scholen, studentenhuizen, verpleeghuizen en mensen thuis. Massaal meldden zij zich aan voor Warmetruiendag.
Wat waren de hoogtepunten van dit jaar? Het waren er veel! Van individuele duurzame acties tot aan interviews met experts binnen de energietransitie. Enkele van die hoogtepunten lichten we op deze pagina uit. Veel leesplezier!
Aftrap van Warmetruiendag 2023
Al maanden voor de officiële Warmetruiendag gaat de campagne van start via de Warmetruiendagtour. De tour startte donderdag 15 december 2022 in Zwolle op de Grote Markt. Daar stelden we voorbijgangers klimaatvragen, zochten we naar de lievelingstrui van Nederland en werd iedereen in zijn of haar favoriete trui op de foto gezet. De tour ging ook langs de Universiteit van Tilburg en de Markthal in Rotterdam. Hier verzamelden we eveneens bijzondere herinneringen en verhalen rondom de favoriete warme trui. De verhalen deelden we op onze social media. Lees bijvoorbeeld het verhaal van de Tilburgse studenten op onze LinkedIn-pagina.
Acties door het hele land
Op Warmetruiendag werd massaal de lievelings warme trui aangetrokken en de verwarming omlaag gedraaid. Ook werden in het hele land acties georganiseerd. Meer dan 130 organisaties en 120 scholen deden mee. Universiteiten, Hogescholen, middelbare scholen en basisscholen gaven klimaatlessen en organiseerden acties.
Sam van de Amsterdamse MAVO: “We doen dit jaar voor het eerste jaar mee aan Warmetruiendag. Wij doen mee omdat we het belangrijk vinden dat iedereen gaat letten op de aarde en respect heeft voor het klimaat. De klimaatverandering moet gewoon stoppen.”
Ook het Cygnus Gymnasium in Amsterdam deed weer mee. Volgens Paul, docent aardrijkskunde begrijpen leerlingen goed waar Warmetruiendag om draait: “Ieder jaar weer maken we leerlingen met Warmetruiendag warm voor duurzamere keuzes. Het werkt. In de opvolgende zomer hoor ik diverse leerlingen zeggen dat ze toch maar met de trein op vakantie zijn gaan.”
Het Cygnus Gymnasium in Amsterdam deed mee aan Warmetruiendag
Warmetruiendag op bezoek bij acties
Op Warmetruiendag bezochten we duurzame acties door heel Nederland. Zo gingen we langs bij de Groene Hub in Amsterdam-Zuid waar een workshop energiebesparing voor wijkbewoners werd gegeven. Ook de Hogeschool van Amsterdam deden we aan waar de 3D-trui van de toekomst te zien was en we bezochten de stadsboerderij in Arnhem. Daar werden dekens van resten wol en stof gemaakt voor mensen met een kleine portemonnee. Ook een leuk bezoek was aan de brei-instuif in Woerden (georganiseerd door de 17-jarige klimaatwethouder Hanna Khomyk) en aan alle scholen, waaronder de Amsterdamse MAVO.
Social media en Warmetruiendag
Op social media werden massaal acties voor Warmetruiendag gedeeld. Op LinkedIn, Twitter, Facebook en Instagram werd grootschalig actie gevoerd waarbij de foto’s, video’s, stories, en persoonlijke verhalen niet waren aan te slepen! Iedere organisatie, school of huishouden had een mooie motivatie om mee te doen en de kracht van het collectief werd duidelijk zichtbaar. De boodschap? Verwarm jezelf, niet de wereld.
Breipatroon van Warmetruiendag 2023
Een dikke trui voor de koude dagen? Dan ben je bij ons op het juiste adres. Ook dit jaar hebben we weer een breipatroon voor de warme trui van 2023 laten ontwikkelen door Carolien Evers: de klimaatkabeltrui. Het gratis breipatroon kun je hier vinden en downloaden. Bij dit breipatroon hebben we vijf instructievideo’s die je stapsgewijs helpen om de trui te breien. De eerste breipatroon-video kun je hier bekijken.
Interviews voor Warmetruiendag
Van klimaatwetenschappers tot aan ervaringsdeskundigen op het gebied van energie en armoede: dit jaar interviewden we voor Warmetruiendag allerlei experts en bekende mensen. De gemene deler? Energiebesparing en verduurzaming en hun belangrijke rol in de energietransitie. Ieder interview geeft interessante, leerzame perspectieven op de transitie. Heb jij de interviews al gelezen? Hier komen ze:
- Interview met Julia Steinberger – Klimaatwetenschapper
‘Het idee dat we door energiebesparing straks weer in grotten leven, is een sprookje van de fossiele industrie’ - Houria Tourich – Taal- & milieucoach in Rotterdam
Met humor betrek je de mensen met een taalachterstand bij de energietransitie - Otas Elum – De bewonersondersteuner voor iedere Amsterdammer,
In de energietransitie ontbreekt een luisterend oor voor degenen met een taalachterstand - Kees Vendrik – Voorzitter van Nationaal Klimaat Platform
We leven in een fossiele cultuur; we hebben activisme in alle beroepen nodig! - Thijs Haverkamp – Communitymanager van Green Office en docent aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA)
Hoe Green Office de verduurzaming binnen de Hogeschool van Amsterdam aanjaagt - Olof van der Gaag – Voorzitter van Nederlandse Vereniging Duurzame Energie
De inefficiëntie van de energietransitie: huis voor huis isoleren - Linda Steg en Ellen van der Werff – ‘Klimaatpsychologen’ en universitair hoofddocenten omgevingspsychologie
je bent niet alleen! Onderzoek laat zien dat mensen begaan zijn met het klimaat en bereid zijn om actie te ondernemen - Darko Lagunas – Milieusocioloog
De strijd om grondstoffen: een andere kijk op de energietransitie - Riane Kuzee – Ervaringsdeskundige Energie & Armoede
Armoede en energie door de bril van een ervaringsdeskundige - Sandra van der Meer – Jonge Klimaatbeweging
Later wordt niet alles beter in de ogen van generatie Z
Persberichten Warmetruiendag 2023
Een van de belangrijke boodschappen van onze persberichten dit jaar was: ons energieverbruik kan 80% omlaag. Uit onderzoek blijkt namelijk dat we voor een prettig leven slechts 20 gigajoule (GJ) per jaar aan energie nodig hebben en niet de 100 GJ die we op dit moment verbruiken. Hoe bereiken we dit? Door systemen te veranderen, door niet onnodig energie te verbruiken en door meer te gaan isoleren. Wat kunnen we nog meer doen?
- Overal ‘warme truien’ om energie te besparen: voor onszelf, voor onze huizen, kantoren en fabrieken, en voor ons voedsel en onze mobiliteit;
- Doorbreken van het fossiele narratief;
- Onze eigen rol als changeagent ervaren
Benieuwd naar alle persberichten? Je leest ze op onze blogpagina.
Start van nieuwe actie: Shirtjesdag
Als kers op de taart kondigde Warmetruiendag een nieuwe zomerse variant aan. Dit jaar start Klimaatverbond Nederland met Shirtjesdag! In 17 jaar Warmetruiendag warmde de wereld namelijk flink op en daarom neemt de koeltevraag voor gebouwen jaarlijks toe. Maar om op klimaatkoers te blijven is energiebesparing cruciaal. Daarom lanceert Warmetruiendag nu Shirtjesdag. Het motto: koel minder koel!
Zet donderdag 22 juni in je agenda, want de allereerste editie van Shirtjesdag vindt op die dag plaats! Net als voor Warmetruiendag kun je ook voor Shirtjesdag met je organisatie, huishouden of school een leuke actie organiseren en op de kaart zetten. Tevens geldt hier wederom de kracht van het collectief. Dus meld je direct aan voor de allereerste editie van Shirtjesdag!
Op naar volgend jaar: Warmetruiendag 2023/2024
In 2024 is Warmetruiendag op vrijdag 2 februari. Wil jij opnieuw meedoen aan Warmetruiendag 2024 of aankomend jaar echt niet missen? Je kunt je vanaf nu al aanmelden voor Warmetruiendag 2024. Door je nu al aan te melden ontvang jij als eerste het nieuws voor het nieuwe jaar in je inbox. Ook acties kun je nu al op de kaart van Warmetruiendag zetten voor aankomend jaar. Benieuwd of anderen al iets hebben georganiseerd? Bekijk hier dan de agenda van Warmetruiendag.