Warmetruiendag in het onderwijs
Wil je een les geven over klimaatverandering, energiebesparing of Warmetruiendag?
Aan inspiratie geen gebrek, want in al die jaren Warmetruiendag zijn veel scholen je voorgegaan.
Zo ontwikkelde Gemeente Den Haag meerdere malen een prachtige inspiratieboek met klimaatlessen voor alle groepen. Ook Natuurcentrum Arnhem bracht een boek uit met originele opdrachten over duurzaamheid. Meer weten? Ga naar het overzicht van al het lesmateriaal.
Vorig jaar deden 271.300 mensen mee aan
Warmetruiendag
Doe jij (weer) mee? Dit jaar is Warmetruiendag op 2 februari 2024. Meedoen is simpel: zet de verwarming lager, trek een extra warme trui aan en bespaar 6% energie én 6% CO2 per graad.
Lesmateriaal
Voor primair, voorgezet en middelbaar onderwijs
Download dit prachtige inspiratieboek van Gemeente Den Haag. Het boek staat boordevol ideeën zoals het ijsklontjes experiment, discussies voeren met cartoons, een heuse modeshow en hoe je een “energieoplaadpunten” voor de buitenvogels maakt.
Greenpeace laat leerlingen naar het klimaatprobleem kijken door de ogen van de overheid, consument, energiemaatschappij of milieuorganisatie via een uitdagend simulatiespel. Het spel is gericht op groep 7/8, vmbo, havo en vwo.
Voor alle groepen van de basisschool maakte Natuurcentrum Arnhem een handig Warmetruiendag-activiteitenboek. Je krijgt volop inspiratie: van een warming-up tot aan gesprekken over klimaatverandering en beweegspelletjes.
Nog een pareltje van Greenpeace: een geweldige overzichtspagina met bruikbaar lesmateriaal over diverse duurzame onderwerpen. Inclusief kant-en-klare Powerpoint-presentaties. Voor primair, voortgezet en middelbaar onderwijs.
Met je klas een actie opzetten? Doen!
Wil je een les geven over klimaatverandering, energiebesparing of Warmetruiendag? We hebben heel veel inspiratie, materialen, heel veel links en downloads, bovendien breiden we deze pagina’s nog altijd uit. Neem hier dus regelmatig even een kijkje.
Welke klimaatactie ga jij starten? Is jouw onderwijsinstelling al aangemeld voor Warmetruiendag? Zo niet….
Hogeschool van Amsterdam
De Hogeschool van Amsterdam heeft een heuse Warmetruienweek! En energiebesparing is bij deze school sowieso top-of- mind. Klimaatinstallaties worden zo efficiënt mogelijk ingericht voor maximale energiebesparing.
De Paradijsvogel
Kinderopvang de Paradijsvogel bereidt kinderen voor op de maatschappij. En hoe kan dat nou beter dan mee te doen aan Warmetruiendag? Daarom trekken in totaal 135 kinderen en hun begeleiders op 10 februari een warme trui aan.
Hunebedcentrum in Drentse
Haak aan in het trechterbekercafé in het Hunebedcentrum die op Warmetruierndag wordt omgetoverd tot breicafé. Onder het genot van een warm kopje koffie, thee of chocomelk kun je aanhaken. Ervaren breiers staan klaar om jou verschillende breitechnieken te leren.
Milieudefensie Delft
Milieudefensie Delft is fanatiek Warmetruiendagdeelnemer. Op 27 januari organiseren zij zelfs een gratis workshop wonderbag naaien. Voor energie besparen tijdens het koken. Kijk voor al hun Warmetruiendag evenementen op de website van Delft Milieudefensie.
Warmetruiendag is een campagne van
heel Nederland
Klimaatverbond Nederland is sinds 2007 de initiatiefnemer van Warmetruiendag. Jaarlijks houden we deze op of rond 16 februari. Het is een campagne voor en door heel Nederland. Mensen, bedrijven en scholen houden ludieke, duurzame acties. Zo vieren we samen de ‘verjaardag’ van de inwerkingtreding van het Kyotoprotocol, het eerste wereldwijde klimaatverdrag.