De wereld warmt op, de extra warme trui blijft in de kast.

Wegens klimaatcrisis agendeert Warmetruiendag vandaag Shirtjesdag: op 20 juni 2024 zetten we weer samen energiebesparing op één.

2023 was 2,9 graden warmer dan 100 jaar geleden. Om onze klimaatdoelen te halen, zijn de komende 10 jaar cruciaal en is energiebesparing dé knop om aan te draaien. Het kan hier en nu, en samen kunnen we tot wel 70-80% energie besparen. Met gebouwisolatie, met goed openbaar vervoer, met een ander voedselsysteem, én ons eigen gedrag!

Een paar cijfers

Met deze 18e editie van Warmetruiendag en inmiddels ruim 3,2 miljoen deelnemers, bespaarden we samen minimaal 1.635.200 m3 gas. Daarbij gaat 1 op de 5 deelnemers daarna bewuster om met energie en hebben we de klimaatimpact van alle kledingruilen, isolatie-acties en meer in 17 jaar Warmetruiendag nog niet meegerekend!

Klimaatverandering = stijgende koeltevraag

In de zomer kunnen we met 1 dag en 1 graad minder koelen maar liefst 5.260.000 kWh per dag en 1.725 ton CO2-uitstoot besparen. Steeds meer huishoudens hebben echter een airco, volgens de laatste cijfers zo’n 1 op de 3. Alleen; airco’s verbruiken tot wel 35x meer dan een ‘gewone’ ventilator, en daarbij verwarmen ze wat toch al warm is: de Aarde. Energiebesparing blijft daarom elke dag cruciaal: in de winter én in de zomer.

Lievelingstrui zoekt lievelingsshirt

Warmetruiendag legde jarenlang ‘de lievelingstrui’ van Nederland vast, maar de seizoenen zijn binnenshuis en op kantoor vaak omgedraaid dus die lekkere warme trui blijft steeds vaker in de kast. Komende maanden portretteert Shirtjesdag daarom het lievelingsshirt van Nederland; en vanaf vandaag kan heel Nederland weer energiebesparingsacties aanmelden via www.shirtjesdag.nl. Het motto: de schoonste energie is de energie die je niet gebruikt. En: samen energie besparen, geeft energie!

Klimaatverbond Nederland

Warmetruiendag en Shirtjesdag worden georganiseerd door Klimaatverbond Nederland, de samenwerking van 150 gemeenten, provincies en waterschappen. Klimaatverbond jaagt systeemverandering aan voor klimaatbeleid met impact.

————-

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Zie www.warmetruiendag.nl en www.shirtjesdag.nl
Infographic: we hebben een infographic laten maken, die is c.c. te gebruiken. Download hier.
Voor meer informatie: persvoorlichter Nathalie van Loon, T 0627123811.
De cijfers over airconditioning zijn afkomstig van ingenieursbureau VanBeek.