Voor de 18e keer komt Nederland massaal in actie voor het klimaat. Die extra warme trui is vanwege het mooie weer niet nodig, klimaatverandering is in 18 jaar tijd echt voelbaar geworden. Nederland warmt op, het aantal hittedagen neemt toe, de extra warme trui blijft in de kast. Evengoed zet Nederland massaal energiebesparing op 1 met honderden klimaatacties in het hele land. Energiebesparing is een no-brainer: het kan vandaag én samen kunnen we tot wel 70-80% energie besparen!

Nederland in actie: veel manieren om energie te sparen

Op 2 februari zijn er weer tientallen acties op scholen, in verzorgings- en zorginstellingen, bij bedrijven en mensen thuis: overal in het land komen mensen in actie. Van een sokkenswitch tot aan repaircafé’s om kapotte kleding te repareren, gastlessen van klimaatburgemeesters en klimaatbingo’s, webinars over Warmetruiendag en energiebesparing met de thermostaat: elke actie bespaart energie en elke graad omlaag spaart 6% energie én 6% CO2-uitstoot. Deelnemende bedrijven, scholen en gezinnen kunnen op 1 dag met 1 graad lager het jaarverbruik van 3 Waddeneilanden besparen. Doen we dit allemaal samen tijdens het hele stookseizoen, dan besparen we het jaarverbruik van een stad als Amsterdam en voorkomen we de uitstoot van 1 megaton CO2-uitstoot.

De kracht van het collectief: meer dan 3 miljoen deelnemers sinds 2007

Sinds de eerste Warmetruiendag in 2007 deden meer dan 3,2 miljoen mensen mee en dit jaar staat de teller al op meer dan 140.000 deelnemers. Samen energie besparen geeft energie en samen doorbreken we de mythe van machteloosheid.

Klimaatverbond Nederland

Warmetruiendag vraagt op vrijdag 2 februari aan mensen: verwarm jezelf, niet de wereld.

Ieder jaar wordt Warmetruiendag op een vrijdag in februari, rond de ‘verjaardag’ van de inwerkingtreding van het Kyotoprotocol – het eerste wereldwijde klimaatverdrag- georganiseerd door Klimaatverbond Nederland. Klimaatverbond Nederland is de samenwerking van 150 gemeenten, provincies en waterschappen voor impactvol klimaatbeleid.

Meedoen aan Warmetruiendag is simpel:

Zet de verwarming (structureel) lager, trek een extra warme trui aan en bespaar 6% energie én 6% CO2-uitstoot per graad; samen gaan we op naar 80% energiebesparing. Op www.warmetruiendag.nl zet je jouw klimaatactie op de kaart.

————————————————————————————————————————-

Einde persbericht.
Voor meer informatie, infographics en foto’s: www.warmetruiendag.nl of neem contact op met persvoorlichter Nathalie van Loon, nathalie.van.loon@klimaatverbond.nl, (0627123811)

 

Bijlage met landelijk overzicht van een aantal acties door heel Nederland.

Naast gemeenten en scholen doen ook technische dienstverleners en facilitair beheerders

mee. Ook diverse winkelcentra en supermarkten, duurzame bouwwinkels en loketten doen

mee. Net als mantelzorginstellingen, kindcentra en speelotheken. In elke provincie vieren

scholen, gemeentes en bedrijven Warmetruiendag met diverse klimaatacties.

Bekijk het overzicht met Warmetruiendag-acties door heel Nederland