Deel je lievelingstrui
Op Warmetruiendag staat de trui symbool voor wat je zelf kunt doen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. We zijn benieuwd hoe jouw #lievelingstrui er uit ziet: deel je #lievelingstrui op Twitter, Facebook of Instagram #warmetruiendag.
Brei een eigen lievelingstrui
Vanwege het 15-jarig bestaan van Warmetruiendag in 2021 hebben we voor de komende editie van Warmetruiendag een trui laten ontwerpen die je zelf kunt breien en je heerlijk warm houdt. Download het gratis breipatroon! Ook dit jaar is er weer een nieuw breipatroon.
De lievelingstrui van Nederland
In 2017 deden we onderzoek naar wat een lievelingstrui nou een lievelingstrui maakt en gingen we op zoek naar de warmste lievelingstruiverhalen.
Warme lievelingstruien: blijven de écht warme truien in de kast?
Inmiddels hebben honderden lievelingstruiverhalen verzameld. In Arnhem, Amsterdam, Maastricht, Groningen, Eindhoven en Utrecht interviewden en fotografeerden we mensen op straat en op scholen. Opvallende conclusie: het is vaak te warm voor een warme trui. De meeste mensen hebben wel een échte dikke wintertrui, maar dragen die niet op een doordeweekse dag, ze vinden het op het werk, op school, in openbare gebouwen veel te warm. Ook in de bus en in de trein vinden mensen het te warm. Blijven de écht warme truien in de kast? In veel Nederlandse kantoorgebouwen wordt de binnentemperatuur gestookt of gekoeld tot 21 graden. Dit maakt de thermostaat van ons lijf lui, aldus dr. Boris Kingma. Het is dus niet alleen beter voor het klimaat, maar ook voor je gezondheid beter om de thermostaat van je lijf aan het werk te zetten in plaats van continu in eenzelfde temperatuur te leven.
Signalement van de lievelingstrui volgens ons sweaterspottersteam:
- De lievelingstrui van Nederland is een machinaal gebreide trui (92%)
- heeft een ronde hals (48%)
- in een uni kleur (77%)
- gebreid met een dunne draad (54%)
- van samengesteld garen (52%)
- Bijna de helft (45%) heeft (bewust) een lievelingstrui van 100% wol.
- 3% van de lievelingstruien is van 100% katoen.
- 8% van de ondervraagden heeft een handgebreide lievelingstrui.
- 7% heeft een lievelingstrui van dikke wol.
- De lievelingstrui van 59% is een aansluitend model.
- 33% van de mensen gaat voor een wijde trui.
- 8% voor getailleerd.
Of toch liever een dekentje op de bank?
Veel mensen zetten de verwarming ‘s avonds ver voor het slapen gaan lager. Is jouw lievelingstrui stiekem een dekentje op de bank? Lees hier meer over alle lievelingstruien van BN’ers.
De foto’s op deze pagina zijn vrij te gebruiken o.v.v. “Warmetruiendag”. De foto’s zijn gemaakt door Eva Broekema en Rosa van Ederen; de thermofoto’s zijn gemaakt door Arno Vlooswijk.