Met nog 10 dagen te gaan voor de grootste en vrolijkste klimaatactie van Nederland, legt Warmetruiendag een aantal prominente Nederlanders langs de klimaatmaatlat. Wat doen zij voor het klimaat? In hun lievelingstrui, vrolijk symbool voor wat mensen zelf kunnen doen om verdere klimaatverandering tegen te gaan, delen zij tips en inspiratie, klimaatacties en successen.

Cisca Dresselhuys langs de lat

Cisca Dresselhuys, vanwege haar jarenlange rubriek ‘de feministische meetlat’ de inspirator van de Warmetruienmaatlat, bijt het spits af: ‘De overheid zet lage inkomens in de kou. Een warm huis is een levensbehoefte van mensen, maar wie betaalt straks voor de energietransitie?’ Petra Lettink, directeur van Klimaatverbond Nederland, organisator van de Warmetruiendag, vult aan: ‘Waar we vorig jaar de klimaatspagaat agendeerden, zien we nu een klimaatkloof ontstaan. Energiebesparing blijft daarom een belangrijk onderdeel van de energietransitie, voor iedereen. De extra warme trui is immers dé klimaatactie die je zo uit de kast trekt, en elke trui telt!’’

Warmetruiendag: dag van heel Nederland, samen hebben we impact

Want juist dat is de kracht van Warmetruiendag: met al 170.000 aangemelde deelnemers voor de editie van vrijdag 15 februari en een hele generatie die is opgegroeid met Warmetruiendag, is het echt een dag van heel Nederland. En jong, oud, op de bank, op school en op het werk: samen hebben we impact. Als heel Nederland alleen al op Warmetruiendag één graadje minder warm stookt, bespaart dat 3,3 miljoen kubieke meter gas en 6,3 miljoen kilo CO2. In een heel stookseizoen is dat het jaarverbruik van 440.000 huishoudens aan gas en 1 megaton van het broeikasgas CO2.

15 februari: Warmetruienacties in het hele land

Met het motto ‘verwarm jezelf, niet de wereld’, geven kringloopwinkels van het Goed een week lang warme truien door aan lokale voedselbanken, organiseert de Universiteit van Maastricht een Warmetruienweek en kun je een thermo-scan winnen voor je eigen huis. Ook decentrale overheden doen mee: Petra Lettink: ‘Warmetruiendag is ook een goede gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan. Het is een soort klimaat oud en nieuw, met alle successen van het voorbije en goede plannen voor het komend jaar die daarbij horen’

Partners Warmetruiendag

Er staat een overzicht van alle energiebesparingsacties die nu zijn aangekondigd. Warmetruiendag is een initiatief van Klimaatverbond Nederland, het samenwerkingsverbond van gemeenten, provincies en waterschappen voor een goed klimaatbeleid. Partners Energy Coin Foundation en om I nieuwe energie maken Warmetruiendag mede mogelijk.