Hein de Daanen is professor inspanningsfysiologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en dacht mee aan de CLO app
Wat is uw lievelingstrui?
“Mijn lievelingstrui is al 25 jaar oud. Er zit een goretex laag aan de binnenkant. Die houdt alle wind tegen. Het enige nadeel is wel dat de trui daardoor knispert. Elke beweging is te horen. Hier op deze kamer waar de zon naar binnen schijnt is het vandaag eigenlijk net te warm voor mijn lievelingstrui.
Hoeveel truien heeft u in totaal?
“In totaal acht. Ook dunne en vooral kleurrijke truien. Ik ben een tijd lector geweest aan het Amsterdam Fashion Institute waar ik mijn kennis over virtuele modellen (om kleding precies op maat te maken) en de koude en warmteregulatie door kleding deelde met de studenten. Het doel van mijn lectoraat was om de kansen te verkennen die ontstaan als studenten fashion design zich focussen op de functionaliteit van kleding in plaats van vooral de beeldtaal van kleding. Tussen alle modemensen, die vaak in het zwart gekleed gaan, viel ik wel op in mijn paars, groen en blauwe truien.”
Wat is belangrijk aan een warme trui?
We zijn van nature natuurlijk geen truiendragers. We zijn tropische dieren. Pas heel recent, zo’n 40.000 jaar geleden, zijn we uit Afrika vertrokken. We zijn eigenlijk te kort op het Noordelijk halfrond om functionele aanpassingen te krijgen. Er wordt verondersteld dat de mensen pas sinds ze dierenvellen aantrokken verder konden kijken dan Afrika. Inmiddels hebben we onze omgeving zo ingericht dat het er op lijkt dat de natuur die functionele aanpassingen aan ons lijf niet meer nodig acht. Gezien de urgentie van de klimaatproblematiek is het denk ik nodig dat ontwerpers hun creativiteit aanspreken om kleding te maken die functionaliteit voorop stelt.
Wat zijn kansen wat betreft kleding?
Ik denk dat we aandacht moeten hebben voor het individueel verwarmen en koelen met behulp van kleding in plaats van de hele ruimte te verwarmen of koelen. Er is de laatste tijd veel aandacht voor het aanpassen aan klimaatverandering, vooral op het gebied van hittestress zie ik op korte termijn kansen voor toepassingen voor kleding die je koel houdt”. Hein Daanen toont een trui waar water door kunststofbuisjes kan lopen, aan de binnenkant van het kledingstuk.
Een veranderend weerbeeld, steeds vaker hittegolven in de zomer. En de noodzaak om zo min mogelijk energie te gebruiken, is de huidige arbonorm daar klaar voor?
“Nee. Lange tijd werd heel precies omschreven aan welke voorwaarden een werkomgeving moest voldoen. In de vrees voor overregulering staat er alleen nog maar in de wet dat het op je werk niet “te koud of te warm mag zijn”. Die regel interpreteert iedereen nu naar eigen inzicht. De gezondheidsraad heeft een rapport met aanbevelingen hierover geschreven, helaas ligt dat nu ergens in een la. Voor de gezondheid van de mensen, voor de productiviteit én voor de energiebespaardoelstellingen is het denk ik verstandig om er vanuit de wetenschap weer meer richting aan te geven en de bestaande normen weer nieuw leven in te blazen.
Wat doet u thuis aan energiebesparing?
“Ik kan goed tegen kou. Ik vind 19 graden prima. “Ik zet de thermostaat laag en houdt de deuren dicht. Ik verwarm alleen de kamers waar ik ben. Als ik alleen thuis werk is alleen de verwarming in mijn studeerkamer aan”.
Lees hier meer over de CLO app/ Warmetruiendag app (persoonlijk en lokaal kledingadvies)