De 15 richtingaanwijzers zijn wat ons betreft hét antwoord op de klimaatspagaat en richtingwijzers voor verdere, optimistische én realistisch radicale acties van vandaag en morgen. En oh ja, ook nog een aantal dingen die we geleerd hebben in  de afgelopen jaren én onze wensen voor de toekomst.

 

1. ENERGIEBESPARING OP 1

Met de transitie van een fossiele economie naar een schone energievoorziening, gaan we in alle scenario’s uit van flink veel energiebesparing; voor huizen en kantoren tot wel 50%. Kortom: dag kolen en gas, hallo energiebesparing.

2. VERWARM JEZELF, NIET DE WERELD

We weten het echt wel: de mens is dé veroorzaker van de klimaatcrisis. En of je nu fan bent van systeemverandering of van collectieve actie: het is wat ons betreft en-en-en. Dus hup, stop met energie verspillen, trek aan die extra warme trui, deze klimaatactie trek je zó uit de kast.

3. WIE DE TRUI PAST…

.. en terwijl je dan toch bezig bent: organiseer gelijk een ‘trui’ voor om je huis, je kantoor, je vervoersmiddel…. De trui staat symbool voor alles wat we NU kunnen doen om verdere klimaatontwrichting tegen te gaan.

4. HET KAN NU

Al sinds de eerste politieke klimaattop dromen we van een magische technofix. Of van een wereldwijd herbebossingsplan. Maar … dan hebben wij Nederlanders alleen al 1 hectare per persoon nodig. En de geschiedenis leert: technische innovaties hebben een lange weg van vele jaren te gaan. #Spoileralert: als we lang genoeg wachten is magisch denken het enige dat ons nog rest. Dus: het kan nu, we doen het nu.

5. HET KAN HIER

Hoe mooi is dat: de zon gaat voor niks op, en iedereen baas van zijn of haar eigen energie! Energie komt altijd uit iemands achtertuin tenslotte, daarom doen we het beter gewoon in onze eigen buurt. Want als we samen eigenaar van de energiebron zijn, is dat pas echt ‘power to the people’. Check ook deze podcast.

6. WE DOEN HET SAMEN

Samen energie besparen geeft energie. En zo is het maar net: samen creëren we niet alleen positieve energie, ook heeft collectieve actie veel impact. Want wist je dat we allemaal samen, 1 graad lager gedurende 1 stookseizoen maar liefst 1 megaton CO2 besparen?

7. IEDEREEN EVENVEEL ENERGIE? #FAIRSHARE

Wat als… iedereen over de hele wereld evenveel ‘energie’ mag gebruiken? Is er dan genoeg? We zochten het uit: als we uitgaan van een drie keer zo grote wereldbevolking, massale inzet van nieuwe technieken en heeeeel veel besparen, dan is er wereldwijd genoeg voor iedereen: ongeveer net zoveel als onze ooms, tantes, vaders, moeders, opa’s en oma’s in de jaren ’60 te besteden hadden.

8. IEDEREEN EVENVEEL CO2? #FAIRSHARE

En wat als… we binnen de 1,5 graad opwarming van de aarde willen blijven en iedereen over de hele wereld evenveel CO2 uitstoot’rechten’ geven? Dan mag Nederland per jaar 0,68 gigaton uitstoten… tot en met 31 december 2024!!! Daarna is het opperdepop…Wil je meer lezen over de verdeling van de CO2 voetafdruk over de wereld? De Verenigde Naties publiceerden recent de laatste inzichten en check ook deze animatie.

9. IEDEREEN EVENVEEL SPULLEN? #FAIRSHARE

En wat als.. we eens niet alle woningen gaan isoleren maar alleen daar waar het moet, zoals bijvoorbeeld de woonkamer? Hoeveel bomen kunnen we dan laten staan, en hoeveel CO2 besparen we ermee? We tippen de thermosfleswoonkamer.

10. HET KLIMAAT EEN BUSINESSCASE?

Energiebesparing is een no-brainer, net als zorgen voor het klimaat. Maar is het ook een businesscase? Warmetruiendag nodigt uit van ‘business’ naar ‘waarde’ te gaan, van ‘grenzeloze groei’ naar ‘genoeg voor iedereen’.

11. POLITIEK VAN DE TOEKOMST?

Complexe problemen vragen om slimme oplossingen. Van en voor iedereen. Warmetruiendag pleit voor een nieuwe politiek met mensen samen.

12. WAT IS JOUW KLIMAATSPAGAAT?

Anders reizen, anders eten, alles anders? Wat kan jij allemaal doen, helpt jouw actie en zijn we nog op tijd? Praat over het klimaatprobleem en wat het met je doet; verbreek de stilte. Het roept veel emoties op – en iedereen heeft dat. We zitten allemaal in een klimaatspagaat. Alleen… we weten het niet van elkaar.

13. KOELING IS THE NEXT BIG THING

Wist je dat ruim eenderde van onze CO2 uitstoot komt door gebouwen? En dat we, in een opwarmend klimaat, straks wellicht meer behoefte hebben aan koeling dan aan verwarming? Vieren we dan elke dag shirtjesdag?

14. DUS: ACTIE!

Dus: meld je aan via Warmetruiendag.nl en doe mee: vrijdag 5 februari, en elke dag! En plant die bomen, check wat de bank met je geld en pensioen doet, check deze basiscursus desinformatie, schrijf een #warmegroet aan politici, #kiesklimaat bij de tweede kamer verkiezingen en deel jouw klimaattips op de kaart.

15. EN: AGENDEER KLIMAATURGENTIE

Ruim tweederde van de wereldbevolking is het erover eens en jongeren nog meer dan ouderen: de klimaatcrisis is een noodsituatie. Dus ja, wij zijn die ene generatie die er nog echt iets aan kan doen. En nee, een extra warme trui is niet genoeg om het klimaat te redden, maar: elke trui telt. Dus laten we ons niet gekmaken met denken dat de ander aan zet is: het is tijd voor actie!