Warmetruiendag lanceert vandaag de Wereld van Warmetruiendag. De grootste klimaatactie van Nederland biedt zo een feest van klimaatoplossingen voor iedereen. Terwijl Nederlanders massaal de straat op gaan voor klimaatrechtvaardigheid en welzijn in plaats van economische groei, schetst Warmetruiendag haalbare plannen voor een schone toekomst. Dag kolen en gas, hallo energiebesparing!

Kracht van het collectief

Alles uit de kast, elke trui telt en elke klimaatactie – hoe klein dan ook. De Wereld van Warmetruiendag ontketent de kracht van het collectief en is van iedereen: van mensen die de thermostaat lager zetten of hun huizen isoleren tot mensen die samen een windmolen kopen: de Wereld van Warmetruiendag is Power to the People. Samen inspireren we elkaar. Vorig jaar meldden ruim 220.000 deelnemers een klimaatactie aan. Vandaag gaan de tellers weer op nul voor de alweer veertiende Warmetruiendag op vrijdag 7 februari 2020.

Schone energie: #hoedan

Nederland wil in 2050 energievoorzieningen die géén CO2 uitstoten, zo heeft de politiek dit jaar vastgelegd in de klimaatwet. Warmetruiendag kaart aan welke vragen we hiervoor moeten beantwoorden. Want: #hoedan? Gaan we voor hightech of voor slim? Gaan we CO2 opruimen of uitstoot voorkomen? Gaan we voor eigen dak eerst of voor ‘power to the people’? Energiebesparing blijft belangrijk – of leggen we al onze polders vol met zonnepanelen?

De cijfers: als heel Nederland op Warmetruiendag één graadje minder warm stookt, bespaart dat al 3,3 miljoen kubieke meter gas en 6,3 miljoen kilo CO₂. Een heel stookseizoen een graad lager stoken, komt neer op een besparing van 1 megaton CO2. Dat is bijna 30 procent van de CO₂-reductie die Nederland in 2030 in de gebouwde omgeving wil realiseren.

Warmetruiendag

Warmetruiendag is een initiatief van Klimaatverbond Nederland dat lokale overheden helpt om ambitieus klimaatbeleid mogelijk te maken. Door de jaren heen namen ruim 2,2 miljoen mensen deel: ruim 70 procent van Nederland kent Warmetruiendag en draagt de actie een warm hart toe. Warmetruiendag is dé klimaatactiedag van gemeenten, waterschappen en provincies, van kinderdagverblijven, (hoge)scholen en universiteiten, van bedrijven en non-profitorganisaties, van mensen op het werk en thuis, op de bank. Meedoen is simpel: trek een warme trui aan, zet de thermostaat lager en bespaar per graad 6 procent energie en CO2. Dus: trek alles uit de kast; iedere trui telt!