Vanaf 10 oktober – de Dag van de Duurzaamheid – kan heel Nederland weer energiebesparingsacties aanmelden voor de elfde Warmetruiendag op 10 februari 2017. De actie volgt op een jaar van ongekende weersextremen door opwarming van de aarde. Ook Nederland voelde dat: in 2016 sneuvelden tot nu toe al zeven warmterecords en een kouderecord: Pasen was kouder dan Kerst.
De Nederlandse uitstoot van CO2 moet snel worden teruggedrongen en ons stookgedrag is daarbij cruciaal: 36% van onze CO2 uitstoot komt van gebouwen. Op Warmetruiendag draait Nederland dan ook massaal de verwarming lager en gaat gezamenlijk het klimaatprobleem te lijf: in tien jaar tijd deden al ruim 1,5 miljoen mensen mee: in mooie, lelijke en warme truien, met besparingsacties thuis, op school en op het werk.
6 procent per graad
Meedoen aan Warmetruiendag is eenvoudig: acties kun je hier aanmelden en per graad dat je de verwarming lager zet, bespaar je 6% energie en 6% CO2. De trui staat daarbij symbool voor wat iedereen zélf kan doen aan klimaatverandering. Met blijvende impact, zo blijkt uit onderzoek van I&O Research; bijna 300.000 deelnemers (20%) besloten om ook ná Warmetruiendag slimmer met energie om te gaan.
Klimaatverbond Nederland & Greenchoice
Greenchoice Warmetruiendag is de jaarlijkse energiebesparingsdag die elf jaar geleden voor het eerst werd georganiseerd door Klimaatverbond Nederland naar aanleiding van de verjaardag van het Kyoto-protocol. Klimaatverbond Nederland is een netwerk van decentrale overheden die samenwerken aan effectief klimaatbeleid. “Nederland kan extra inzet voor het klimaat goed gebruiken”, zegt directeur Petra Lettink van het Klimaatverbond “de warme trui is het vrolijke gezicht van de klimaatbeweging, daarom spreekt de actie zoveel mensen aan.” De actie wordt sinds 2013 gesteund door groene energieleverancier Greenchoice. Beide organisatoren willen een schonere wereld creëren door zuinig en slim met energie om te gaan. “Als duurzame energieleverancier helpt Greenchoice mensen de baas te zijn over hun eigen groene energie,”, legt woordvoerder Marieke van den Hoek van Greenchoice uit “besparen is daarbij altijd de eerste en belangrijkste stap, want de allergroenste energie is natuurlijk de energie die je niet gebruikt.”
De klimaatdag van Nederland
Warmetruiendag kende de afgelopen jaren een grote verscheidenheid aan deelnemers en aanhakers: de NS, KNMI (2016), Radio Veronica (Jeroen van Inkel), NPOGroen (2016), Gemeenten Haarlem, Enschede, Utrecht, Heerenveen (2016), Stayokay (2016), Prinses Laurentien en de Missing Chapter Foundation (2016), Kunsthal Rotterdam (2016), de ambassade van de Verenigde Staten in Den Haag (2016), weervrouw Helga van Leur en presentator Mart Smeets (2015), de Donald Duck (2015) en het TextielMuseum. De Universiteit van Tilburg, de VU, Hogeschool Arnhem en Nijmegen, Erasmus Universiteit, Hogescholen Saxion en Windesheim doen inmiddels al meerdere jaren mee.