Op vrijdag 2 februari viert Nederland de twaalfde Warmetruiendag. In heel Nederland trekken naar verwachting 200.000 mensen warme truien en vesten aan en draaien de kachel een paar graden lager: thuis, op school en op het werk. De warme trui is het optimistische symbool voor alles wat mensen zélf kunnen doen om verdere klimaatverandering tegen te gaan. Warmetruiendag is de meest succesvolle energiebesparingsactie van het land – en een erg makkelijke, die iedereen zó uit de kast trekt.

Voor elke graad dat de verwarming omlaag gaat, bespaar je 6 procent energie en 6 procent uitstoot. Als heel Nederland alleen op Warmetruiendag één graadje minder warm stookt, bespaart dat al 3,3 miljoen kubieke meter gas en 6,3 miljoen kilo CO2. In een heel stookseizoen is dat het jaarverbruik van 440.000 huishoudens aan gas en 1 megaton van het broeikasgas CO2.

Door heel Nederland

Veel mensen voelen zich betrokken bij het klimaat. De afgelopen jaren doen dan ook steeds meer overheden, scholen, universiteiten, mensen thuis, en ook bedrijven mee. De Stayokay Hostels doen mee, net als Tele2 Telecom, Royal Flora Holland, RIVM, Provincie Noord- en Zuid-Holland, het Nederlandse Rode Kruis, ASR, MVO Nederland, Nemo Science museum, Stadsverwarming Purmerend, RVO, PostNL en Landal. Scholen door het hele land en de Hogescholen en Universiteiten van Amsterdam, Delft, Eindhoven, Leiden, Maastricht, Rotterdam, Utrecht en Wageningen doen mee. Gemeenten doen zelf ook mee: in gebouwen van onder meer Utrecht, Veenendaal, Beveland, Arnhem, Voorst, Nijmegen, Loppersum, Weesp, Gouda, Gorinchem, Wijk bij Duurstede en Baarn gaat de verwarming een standje lager en de extra dikke trui mee. Eigen acties kun je delen met #warmetruiendag op twitter, facebook en instagram. Deelnemers kunnen hun actie aanmelden op de actiewebsite. Een overzicht van de leukste acties per provincie staat in de bijlage.

Klimaatverbond Nederland en Greenchoice

Warmetruiendag is een initiatief van Klimaatverbond Nederland, het samenwerkingsverband van gemeenten, provincies en waterschappen voor een goed klimaatbeleid. Sinds 2013 organiseren Klimaatverbond Nederland en groene energieleverancier Greenchoice samen Warmetruiendag. Samen willen zij een schonere wereld creëren en zuinig en slim met energie omgaan.