In aanloop naar Warmetruiendag treffen we Bastiaan van Schaik. Bastiaan staat bekend als een van de bekendste stylisten van Nederland, is creative director bij Models at Work Amsterdam en maker van de podcast Bas en Fiona Show, waarin hij samen met – ook niet de onbekende – styliste Fiona Hering elke week de mode met behulp van insiders, data en mooie verhalen doorgronden.

“Mijn lievelingstrui is een trui van de Deense ontwerper Henrik Vibskov en is gemaakt van recyclede petflessen. Ik kocht hem in New York, toen ik nog veel dikker was, voornamelijk omdat hij pastte. Nu is het gewoon een hele fijne loszittende trui. Hij blijft al jaren mooi en goed.

Alsof je een schaap aan hebt

Ik heb in totaal twintig tot vijfentwintig truien. Van alles wat. Voor elke stemming en activiteit wel een. Van tuttige truien van Ralph Lauren voor de conservatieve momenten, tot designtruien voor als ik wat ‘designerigs’ wil. Mijn lievelingstrui is niet mijn allerwarmste trui. Ik heb ook nog een hele ruime en dikke wollen trui, alsof je een schaap aan hebt. Niet zo makkelijk om te dragen. Deze zwarte wel, en is daarom favoriet.

Huis energiezuinig ingeregeld: beetje hardcore altijd die 18 graden

“Ik draag vooral truien sinds ik 55 kilo ben afgevallen en bijna geen vet meer op mijn lijf heb. Ik moet een trui aan om warm te blijven. Het is hier in huis gemiddeld 18 graden. Warmer vind ik niet prettig, met deze temperatuur blijf ik scherp. Ik heb de thermostaat heel energiezuinig ingeregeld. Het duurt in de ochtend best lang voordat het hier weer warm is”. Lachend: “Dan vind ik het wel een beetje hardcore, die 18 graden van mij”.

Hoe kunnen we onze impact op het klimaat verkleinen?
“Iedereen met een geschikt dak zou zonnepanelen moeten installeren. De subsidies daarvoor moeten flink omhoog. 80% van de daken in Amsterdam is geschikt voor het opwekken van zonne-energie. Waarom doen we dat niet gewoon? Off-grid met die handel! Als er niet zoveel geld aan gas zou worden verdiend zou de energietransitie vast een stuk sneller gaan. We wilden hier ook zonnepanelen op het dak maar het stadsdeel heeft dat afgekeurd. Ze vonden het niet mooi. Zo hoog op het dak, wie ziet dat nou? We zouden onze prioriteiten anders moeten leggen.”

Wat doe je om energie te besparen?
“De verwarming is goed afgesteld. Ik douche heel kort. Ik reis voornamelijk met het openbaar vervoer en de fiets, de auto gebruik ik nauwelijks meer. Als er ooit een andere auto komt wordt deze elektrisch. Ik denk dat iedereen tegenwoordig wel in meer of mindere mate met het klimaatprobleem bezig is. En mensen beseffen dat de energietransitie ons minder afhankelijk maakt. Het maakt ons vrij van het gerommel in het (Midden-)Oosten.”

Duurzaamheid in het werk
“Steeds meer consumenten vragen om producten met zo min mogelijk impact op het klimaat en het milieu. Dat vind ik heel hoopgevend. Ál die kleding die uit landen als Bangladesh met grote vrachtschepen naar Nederland komt… Ik ben een eigen productielijn aan het opzetten. Ik wil zonder restafval produceren, van grondstoffen met een verhaal. Ik ga de kleding hier in Europa produceren.”

“Ik zag de documentaire “Afval is voedsel” (Cradle to Cradle) een paar jaar geleden en die zit sindsdien in mijn hoofd gebakken. Kledingproductie kan veel milieuvriendelijker. Tien jaar geleden was ik op het plaatje gefocust, nu is de wijze waarop een product tot stand komt een van de belangrijkste redenen om deze lijn op te zetten. En een kledingstuk wordt pas gemaakt als er voldoende van besteld is. Je kunt kiezen uit een collectie van zeven hele goede basisstukken, die het wachten meer dan waard zijn. Meer heb je eigenlijk niet nodig.”

Foto: Eva Broekema