Waarom Shirtjesdag?

Door de uitstoot van broeikasgassen verandert ons klimaat, is de temperatuur op aarde met gemiddeld 1,6 graden gestegen en worden weersextremen in de winter en zomer steeds meer voelbaar. De afgelopen jaren hebben we in Nederland talloze warmterecords verbroken, en niet zonder gevolgen. Door deze stijgende temperaturen moeten we steeds meer ons best doen om koel, comfortabel en gezond te blijven. Een zorgwekkende trend is dat in steeds meer huizen en gebouwen airconditioning wordt geïnstalleerd, terwijl er talloze andere manieren zijn om jezelf koel te houden zonder extra energiegebruik en uitstoot van broeikasgassen!

Een arico is niet koel

Want… een airco is helemaal niet zo koel: wist je dat een airco 150 tot 300kWh aan energie kan kosten per 200 uur koelen, terwijl een ventilator maar 10kWh verbruikt voor hetzelfde? Die energie kunnen we beter anders gebruiken! Dus: trek een luchtig shirt aan, verkoel jezelf, want te koel is niet cool!

Klimaatverbond Nederland & Shirtjesdag

Klimaatverbond Nederland nodigt heel Nederland uit om samen werk te maken van energiebesparing in de zomer. Met dit doel voor ogen roepen we vanaf 2023 Shirtjesdag in het leven. De zomerse tegenhanger van Warmetruiendag, die jaarlijks de grote potentie van energiebesparing als een van de belangrijkste oplossingen voor het klimaatprobleem agendeert. Shirtjesdag draait om het verminderen van het energieverbruik in de zomer, het gesprek aan te gaan over werkomstandigheden en kledingnormen en samen op zoek te gaan naar leuke, duurzame manieren om koel te blijven!

Doe jij ook mee?

Iedereen kan meedoen aan deze dag. Hoe je mee kunt doen verschilt natuurlijk of je thuis, aan het werk of op school bent. Thuis kun je bezig gaan met jezelf of de ruimte op een creatieve manier te koelen en ook op werk of school kunnen we beter leren omgaan met warmte! Deel hoe jij, of je organisatie, koel blijft zonder de aarde nóg verder op te warmen. Zo komen we samen in actie voor het klimaat!

Doe jij ook mee? Aanmelden kan hier.