Een wereld waarin afval niet bestaat. Hoe mooi zou dat zijn? Het zal je missie maar wezen. Zero Waste Nederland durft het aan. Zij gaan voor die wereld waarin afval tot het verleden behoort.

Nederlands zwerfafval op Colombiaanse stranden

Aanleiding voor dit initiatief was een schokkende confrontatie die oprichter Elisah Pals had met de bergen plastic afval, die ze aantrof op één van de vele Colombiaanse stranden. Aangespoeld plastic afval afkomstig uit landen waar volop wordt geconsumeerd. Zelfs afval uit ons Nederland. Het probleem van rondslingerend afval vind je echter niet alleen in Colombia. Kijk eens om je heen. In steegjes, in parken, in bermen, in de winkelstraten… wie het wil zien, treft overal zwerfafval.

Samen in actie voor het klimaat

Een reden voor diezelfde Elisah om de Facebookgroep Zero Waste Nederland te starten. In deze groep ze pleit voor minder plastic afval. Maar daarmee is het rondzwervende afval in de buitenlucht niet opgeruimd. Ze roept de leden in de groep daarom op om samen in actie te komen voor het klimaat en gewapend met prikkers en afvalzakken het puin in de straten op te ruimen. Duizenden mensen sluiten zich aan bij de groep en geven gehoor aan de oproep.

Zero Waste Apeldoorn

Zo ook in Apeldoorn waar Tiphaine Bresser geïnspireerd door Elisah de lokale aanjager wordt. Lokaal begint zij een soortgelijke Facebookgroep en roept ze milieubewuste Apeldoorners op zich aan te sluiten bij de lokale beweging. Inmiddels telt de Apeldoornse beweging bijna duizend leden. Elke derde zaterdag van de maand gaan deze leden in verschillende groepjes verspreid over verschillende wijken in Apeldoorn met hun prikkers in de hand de strijd aan tegen het zwerfafval.

Handige tips

Warmetruiendag-vloggers Myron en Youp gingen op bezoek bij Zero Waste Apeldoorn. Ze spraken Eefje de Groot, één van de aanjagers in Apeldoorn over het waarom van de actie. Tevens gingen ze op zoek naar het antwoord op de vraag hoe we zwerfafval kunnen voorkomen. Uiteraard kwamen ze zelf ook in actief voor het klimaat. Bekijk hieronder hun reportage en ontdek handige tips om zwerfafval tegen te gaan. Meer tips vind je hier en kijk ook op Zero Waste hoe jij in actie kunt komen.