De Wereld van Warmetruiendag gaat op bezoek bij Maria Kuznetsova, zij startte anderhalf jaar geleden Outfit Library LESS, een kledingbibliotheek in Arnhem. Op een positieve manier stimuleert ze mensen om kleding te lenen en minder te kopen. Tijd voor een nieuwe mindset!

“Een paar jaar geleden zag ik ‘The True Cost’. Met deze documentaire werd het mij duidelijk hoe vervuilend de kledingindustrie in elkaar zit en wat voor impact het heeft op het milieu én samenleving. De arbeidsomstandigheden zijn vaak slecht en wist je dat een kledingstuk soms duizenden kilometers reist voordat het in de winkel belandt? Katoen wordt bijvoorbeeld verbouwd in India, in andere landen geverfd of gewoven, en weer ergens anders wordt er een trui van gemaakt. Van de boeren, makers tot aan retail: een kledingstuk gaat door zo’n 100 paar handen. Ik dacht bij mezelf: hier ga ik iets aan doen!”

Energiebesparen én shop till you drop?

“Ik heb een tijdje in een tweedehandswinkel gewerkt en daar zie je dat kleding een wegwerpproduct is geworden. Dagelijks komt er ongedragen kleding binnen. Miskopen, uit de mode, online gekocht en niet meer retour gedaan. Toen ontstond het idee van de kledingbibliotheek. Een alternatief voor fast fashion. Wanneer je hier een kledingstuk leent, krijg je de high van ‘yes! ik heb iets nieuws gescoord!’ En wanneer je erop uitgekeken bent, breng je het gewoon weer terug. We horen vaak in het duurzame verhaal dat we moeten minderen. Maar bij een kledingbibliotheek kun je zoveel shoppen als je wilt, zonder het milieu te belasten én het is voor iedereen betaalbaar. Hoe leuk is dat?

Een alternatief voor fast fashion

De Outfit library LESS staat niet alleen. Meerdere steden hebben een eigen kledingbibliotheek, in Amsterdam vind je bijvoorbeeld Lena: https://www.lena-library.com/. Ook zijn er door heel Nederland kledingruilfeestjes. En er zijn steeds meer modemerken die werken met duurzame grondstoffen, materialen en keurmerken.

Wil je je kleding ruilen, check deze Facebook-pagina voor een overzicht van alle kledingruilen in Nederland en de website van Krijg de Kleertjes speciaal voor kinderkleding. Ook leuk: in deze supermarkt in Zweden is alles re- of upcycled.

Meer lezen? Lees deze eerdere interviews met onze lievelingstruiambassadeurs Ellen Mensink en Evelien Verkerk.

Warmetruiendag in de Outfit Library LESS

De Outfit Library LESS is een mooi voorbeeld in de wereld van Warmetruiendag: samen hebben we impact en samen zorgen we ervoor dat grondstoffen en energie worden bespaard. En ook Maria is fan van Warmetruiendag: “Ik heb nog steeds geen verwarming aan gehad. Bij mij is het iedere dag Warmetruiendag!”

Ben je nog op zoek naar lievelingstrui voor de aankomende Warmetruiendag? Via het Instagram-account van Outfit Library LESS kun je zien waar de pop-up locaties steeds weer herrijzen.

Bekijk ook onze video met Maria