Over Warmetruiendag
Stap in de wereld van Warmetruiendag
SAMEN IN ACTIE VOOR HET KLIMAAT!
Elk jaar melden weer honderdduizenden Nederlanders zich actief aan voor Warmetruiendag onder het motto ‘verwarm jezelf, niet de wereld’. Want als iedereen één graadje lager stookt, één stookseizoen lang, bespaart dat 1 megaton CO₂; dat is een flinke hap uit de 3,4 megaton uitstoot die Nederland voor 2030 moet besparen in alle gebouwen. En wist je dat we allemaal samen op éen dag het jaarverbruik van drie Waddeneilanden besparen? Kortom: samen hebben we impact, en dát is waar we met Warmetruiendag voor gaan.
Warmetruiendag wil de CO₂ uitstoot nú omlaag, niet pas in 2030, ’50 of ’70. Dat kan door samen in actie te komen: dat kan op heel veel manieren en energiebesparing is belangrijk onderdeel van élk klimaatscenario. Inmiddels deden dan ook al zo’n 3 miljoen mensen mee aan Warmetruiendag, doe jij ook (weer) mee? Vraag buren, collega’s, (sport-)vrienden en familie om ook mee te doen want samen energie besparen geeft energie. De Wereld van Warmetruiendag is de kracht van het collectief: impact, samen, NU. Energiebesparing is geen ‘blah, blah, blah’ maar stopt uitstoot, nu.
Dus: zet die verwarming lager, trek een extra warme trui aan, deel je klimaatoplossingen op de kaart, zet je actie of lievelings warme truiverhaal op social media, maak een actietrui, vraag je buren, collega’s, vrienden en familie en doe mee! En wil je meer lezen, weten, inspiratie? Check dan vooral de inspiratiepagina en de interessante linkjes in de tekst hieronder. Samen energiebesparen, geeft energie
DE CIJFERS
Warmetruiendag is de vrolijkste én grootste klimaatactie van Nederland. Samen hebben we een enorm energiebesparingspotentieel. De cijfers: als heel Nederland op Warmetruiendag één graadje minder warm stookt, bespaart dat al 3,3 miljoen kubieke meter gas en 6,3 miljoen kilo CO₂. Een heel stookseizoen een graad lager stoken, komt neer op een besparing van 1 megaton CO₂. Dat is bijna 30 procent van de CO₂-reductie die Nederland in 2030 in de gebouwde omgeving wil realiseren.
En samen enthousiasmeren we nog meer mensen om energie te besparen. Daarbij gaat 1 op de 5 mensen na deelname aan Warmetruiendag bewuster om met energie blijkt uit onderzoek.
En… wist je dat ons CO₂ budget bijna op is? Deze infographic van de Volkskrant illustreert dit. Daarbij is er juist veel energie te besparen bij het verwarmen van woningen, kantoren en scholen want wereldwijd gaat bijna 40% van onze energie naar het verwarmen ervan. Onnodig, aldus onderzoekers van de Universiteit van Cambridge, maar liefst 70% van de energie -wereldwijd- kunnen we besparen door slimmer met energie om te gaan!
DE ORGANISATIE
Op vrijdag 10 februari organiseren we alweer de 17e verjaardag van Warmetruiendag! Inmiddels deden zo’n 3 miljoen mensen mee: bekende eerdere deelnemers zijn bijvoorbeeld Koning Willem-Alexander, de NS, Donald Duck, de provincie Groningen, Waterschap Rivierenland, de Universiteit van Maastricht, gemeente Haarlem, (basis)scholen in het hele land en vele vele anderen. En zelfs in het buitenland doen mensen mee: president Obama trok in het Witte Huis zijn trui aan voor Warmetruiendag! Klimaatverbond Nederland is de Nederlandse initiatiefnemer van Warmetruiendag; zij organiseert deze actie sinds 2007. Warmetruiendag wordt jaarlijks op of rond 16 februari georganiseerd, zo vieren we de ‘verjaardag’ van de inwerkingtreding van het Kyotoprotocol, het eerste wereldwijde klimaatverdrag. Ons motto: wij zijn Kyoto!
SCHONE ENERGIE; #HOEDAN?!
Nederland wil in 2050 energievoorzieningen die helemaal geen CO₂ uitstoten, zo heeft de politiek dit jaar vastgelegd in de klimaatwet. Met de Wereld van Warmetruiendag kaarten we aan welke vragen we hiervoor moeten beantwoorden. Gaan we voor hightech of voor slim? Gaan we CO₂ opruimen of uitstoot voorkomen? Gaan we voor eigen dak eerst of voor ‘power to the people’? Energiebesparing blijft belangrijk – of leggen we al onze polders vol met zonnepanelen? In de artikelen hieronder verkennen we een aantal scenario’s en dilemma’s. Ook een scenario delen? Laat het ons weten! Dat kan via info@warmetruiendag.nl of door je verhalen te delen op de kaart.
Petra Lettink: “Warmetruiendag is een vrolijke en zinvolle actie”
Hét belangrijkste gesprek met bijbehorende actie gaat over energieBESPARING. We laten nog zoveel potentie liggen op dit gebied. Daar zou ik graag verandering in willen zien en daarom blijf ik mij hiervoor inzetten.
Directeur Klimaatverbond Nederland
De 15 van Warmetruiendag
En tot slot een tip: dé 15 van Warmetruiendag! ‘Dé 15’ zijn wat ons betreft hét antwoord op de klimaatspagaat en richtingwijzers voor verdere, optimistische én realistisch radicale acties van vandaag en morgen. En oh ja, ook nog een aantal dingen die we geleerd hebben in de afgelopen 15 jaar én onze wensen voor de toekomst.
1. ENERGIEBESPARING OP 1
Met de transitie van een fossiele economie naar een schone energievoorziening, gaan we in alle scenario’s uit van flink veel energiebesparing; voor huizen en kantoren tot wel 50%. Kortom: dag kolen en gas, hallo energiebesparing.
2. VERWARM JEZELF, NIET DE WERELD
We weten het echt wel: de mens is dé veroorzaker van de klimaatcrisis. En of je nu fan bent van systeemverandering of van collectieve actie: het is wat ons betreft en-en-en. Dus hup, stop met energie verspillen, trek aan die extra warme trui, deze klimaatactie trek je zó uit de kast.
3. WIE DE TRUI PAST…
.. en terwijl je dan toch bezig bent: organiseer gelijk een ‘trui’ voor om je huis, je kantoor, je vervoersmiddel…. De trui staat symbool voor alles wat we NU kunnen doen om verdere klimaatontwrichting tegen te gaan.
4. HET KAN NU
Al sinds de eerste politieke klimaattop dromen we van een magische technofix. Of van een wereldwijd herbebossingsplan. Maar … dan hebben wij Nederlanders alleen al 1 hectare per persoon nodig. En de geschiedenis leert: technische innovaties hebben een lange weg van vele jaren te gaan. #Spoileralert: als we lang genoeg wachten is magisch denken het enige dat ons nog rest! Dus: het kan nu, we doen het nu.
5. HET KAN HIER
Hoe mooi is dat: de zon gaat voor niks op, en iedereen baas van zijn of haar eigen energie! Energie komt altijd uit iemands achtertuin tenslotte, daarom doen we het beter gewoon in onze eigen buurt. Want als we samen eigenaar van de energiebron zijn, is dat pas echt ‘power to the people’. Check ook deze podcast.
6. WE DOEN HET SAMEN
Samen energie besparen geeft energie. En zo is het maar net: samen creëren we niet alleen positieve energie, ook heeft collectieve actie veel impact. Want wist je dat we allemaal samen, 1 graad lager gedurende 1 stookseizoen maar liefst 1 megaton CO₂ besparen?
7. IEDEREEN EVENVEEL ENERGIE? #FAIRSHARE
Wat als… iedereen over de hele wereld evenveel ‘energie’ mag gebruiken? Is er dan genoeg? We zochten het uit: als we uitgaan van een drie keer zo grote wereldbevolking, massale inzet van nieuwe technieken en heeeeel veel besparen, dan is er wereldwijd genoeg voor iedereen: ongeveer net zoveel als onze ooms, tantes, vaders, moeders, opa’s en oma’s in de jaren ’60 te besteden hadden.
8. IEDEREEN EVENVEEL CO2 ? #FAIRSHARE
En wat als… we binnen de 1,5 graad opwarming van de aarde willen blijven en iedereen over de hele wereld evenveel CO₂ uitstoot’rechten’ geven? Dan mag Nederland per jaar 0,68 gigaton uitstoten… tot en met 31 december 2024!!! Daarna is het opperdepop…Wil je meer lezen over de verdeling van de CO₂ voetafdruk over de wereld? De Verenigde Naties publiceerden recent de laatste inzichten en check ook deze animatie.
9. IEDEREEN EVENVEEL SPULLEN? #FAIRSHARE
En wat als.. we eens niet alle woningen gaan isoleren maar alleen daar waar het moet, zoals bijvoorbeeld de woonkamer? Hoeveel bomen kunnen we dan laten staan, en hoeveel CO₂ besparen we ermee? We tippen de thermosfleswoonkamer.
10. HET KLIMAAT EEN BUSINESSCASE?
Energiebesparing is een no-brainer, net als zorgen voor het klimaat. Maar is het ook een businesscase? Warmetruiendag nodigt uit van ‘business’ naar ‘waarde’ te gaan, van ‘grenzeloze groei’ naar ‘genoeg voor iedereen’.
11. POLITIEK VAN DE TOEKOMST?
Complexe problemen vragen om slimme oplossingen. Van en voor iedereen. Warmetruiendag pleit voor een nieuwe politiek met mensen samen.
12. WAT IS JOUW KLIMAATSPAGAAT?
Anders reizen, anders eten, alles anders? Wat kan jij allemaal doen, helpt jouw actie en zijn we nog op tijd? Praat over het klimaatprobleem en wat het met je doet; verbreek de stilte. Het roept veel emoties op – en iedereen heeft dat. We zitten allemaal in een klimaatspagaat. Alleen… we weten het niet van elkaar.
13. ENNE…. KOELING IS THE NEXT BIG THING
Wist je dat ruim eenderde van onze CO₂ uitstoot komt door gebouwen? En dat we, in een opwarmend klimaat, straks wellicht meer behoefte hebben aan koeling dan aan verwarming? Vieren we dan elke dag kortebroekendag?
14. DUS: ACTIE!
Dus: meld je aan via Warmetruiendag.nl en doe mee: vrijdag 11 februari 2022, en elke dag! En plant die bomen, check wat de bank met je geld en pensioen doet, check deze basiscursus desinformatie, schrijf een #warmegroet aan politici, #kiesklimaat en deel jouw klimaattips op de Warmetruiendagkaart.
15. EN: AGENDEER KLIMAATURGENTIE
Ruim tweederde van de wereldbevolking is het erover eens en jongeren nog meer dan ouderen: de klimaatcrisis is een noodsituatie. Dus ja, wij zijn die ene generatie die er nog echt iets aan kan doen. En nee, een extra warme trui is niet genoeg om het klimaat te redden, maar: elke trui telt. Dus laten we ons niet gekmaken met denken dat de ander aan zet is: het is tijd voor actie!
Samenwerken & Contact
Heb je een prangende vraag of wil je een leuke samenwerking starten? Neem contact met ons op! We helpen je graag verder en zijn altijd blij met leuke duurzame initiatieven.
Stuur een e-mail met je vraag of idee naar info@warmetruiendag. Ook kun je bellen met 088-0238900.
En wil je meer weten over de vele acties in het land met Warmetruiendag? Neem dan contact op met onze persvoorlichter via nathalie.van.loon@klimaatverbond.nl of 0627123811.
Bekijk hier wat je kunt doen op Warmetruiendag!
Warmetruiendag is er voor iedereen.
Thuis aan de slag
Voor organisaties
Voor scholen
Vorig jaar deden 145.341 mensen mee aan
Warmetruiendag
Doe jij (weer) mee? Dit jaar is Warmetruiendag op 7 februari 2025. Meedoen is simpel: zet de verwarming lager, trek een extra warme trui aan en bespaar 6% energie én 6% CO2 per graad.
Nathalie van Loon
Persvoorlichter
Nathalie springt graag in op het gebied van televisie en radio om daar te praten over Warmetruiendag.
penatibus. Het magnis dis parturient montes, nascetur.
Petra Lettink
Directeur
Mijn professionele doel is duurzaamheid realiseren (volgens de definitie van Brundtland) en daarin met zoveel mogelijk partijen samenwerken, zodat de impact zo groot mogelijk is.
Nathalie van Loon
Iets invoegen
Nathalie springt graag in op het gebied van televisie en radio om daar te praten over Warmetruiendag.
penatibus. Het magnis dis parturient montes, nascetur.
Randy Gasper
Communicatie
Nathalie springt graag in op het gebied van televisie en radio om daar te praten over Warmetruiendag.
penatibus. Het magnis dis parturient montes, nascetur.