In Woerden sporen we jongeren aan om te gaan leren breien of haken, met de actie: ”trui aan, kachel uit”. Op Warmetruiendag gaat iedereen zijn/haar gebreide project laten zien tijdens de brei instuif.

Hanna Khomyk (17) wil het gebruik van fossiele brandstoffen terugdringen. De kachel een paar graden lager zetten is al een goed begin. Als je een lekkere warme (zelfgebreide) trui aan of sjaal om hebt, dan merk je het amper. Jongeren leren vandaag de dag op school niet meer om te breien of haken en daar wil Hanna verandering in brengen. Ze zamelt restjes wol en brei- en haaknaalden in en vraagt volwassen breisters om jongeren het “ambacht” weer te leren.

Op zaterdag 17 december zit Hanna in de duurzaamheidswinkel samen met een aantal brei/haak coaches om jongeren te leren breien of haken en deelt bollen wol uit om de drempel om te beginnen te verlagen. Op vrijdagavond 13 januari herhaalt ze dit nog eens in wolwinkel De Tuttenbollen in Woerden.

Op vrijdagmiddag 10 februari, Warmetruiendag, wordt de actie afgesloten met een brei instuif in het Parkcafé in Woerden. Schoolklassen of individuele deelnemers die gaan breien kunnen zich aanmelden via zerowaste@duurzaamwoerden.nl

Hanna stond reeds in de krant met haar actie:
https://www.ad.nl/woerden/hanna-is-17-jaar-en-is-er-nog-niet-klaar-voor-om-18-te-worden-je-hebt-dan-meer-verantwoordelijkheden~aa3995e7/

Radio interview met de klimaatburgemeester van Woerden over de brei actie:
https://rplwoerden.nl/hanna-khomyk-eerste-klimaatwethouder-in-woerden/ 

Meer info: www.duurzaamwoerden.nl/nieuws